fredag 21. august 2015

Respekt og delvis frikjennelse

I samtalen som utspiller seg mellom Pilatus og Jesus kan Pilatus’ bemerkning: «Svarer du ikke?» tolkes som «forakt for retten». Jesu respons er like enkel som den er genialt:
Jesus svarte: «Du hadde ingen makt over meg dersom den ikke var gitt deg ovenfra. Derfor har han som har utlevert meg til deg, større skyld.»
Joh 19:11
Jesus sier indirekte at han kommer til å respektere den avgjørelsen Pilatus tar samtidig som han minner ham at «hadde det ikke vært for at Gud hadde tillatt det, ville du ikke hatt makt i det hele tatt». Også det tror jeg Pilatus visste, og kanskje det var derfor han også var livredd for å dømme ham som hadde ført ham til makten. Men akkurat på det punktet kommer Jesus med en form for frikjennelse: Han som har utlevert meg til deg har større skyld!. Med andre ord «Du utfører bare jobben din». 

Fortsettelsen av fortellingen tydeliggjør på en ekstrem måte skylden til ham som hadde utlevert ham. For ham blir det et totalt frafall – og jeg tenker ikke på Judas. Det tror jeg heller ikke Jesus gjorde. Mer om det senere.

I dag tar jeg med meg at det går an å vise respekt uten å gå på kompromiss med sannheten. Videre forteller det meg at det er Guds vilje at vi skal vise respekt for dem som er villig til å påta seg lederoppgaver.

Dagens ‘manna’:

Det går an å vise respekt for en leder uten å gå på kompromiss med sannheten.
---------------------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: