lørdag 22. august 2015

Caught in the middle

Uttrykket (1) ble gjerne brukt dersom man havnet midt i en ildveksling mellom to stridende parter. Jeg har lett etter norske varianter uten å finne noe som helt dekker. Det nærmeste er kanskje «Klemt mellom barken og veden»

Uansett – det var i hvert fall der Pilatus befant seg. Han skjønte at Jesu kongedømme ikke var en trussel for Romerriket og keisermakten, og så velger jødene å trekke akkurat det kortet :
Etter dette ville Pilatus gi ham fri. Men jødene ropte: «Gir du ham fri, er du ikke keiserens venn. Den som gjør seg selv til konge, setter seg opp mot keiseren.»
Joh 19:12
Snakk om å være caught in the middle. Pilatus befant seg midt i ildlinjen - klemt mellom barken og veden. I ryggen hadde han hele det romerske riket – foran seg hadde han en flokk jøder som hadde kommet med en selvbestaltet konge. Han kunne ikke ignorere «opprøret» selv om han forsto at det ikke var et politisk opprør. For om han gjorde det, måtte han ta konsekvensen av sitt valg og da hadde han også valgt en «ny konge» i sitt liv, og det var han ikke klar for.

Derfor satte Pilatus i gang «showet». Det var et spill for galleriet. Så mye som han selv måtte ønske det, klarte han ikke å gå ut av den formelle rollen. Du verden så menneskelig Pilatus var. Han er så typisk at det er lett å kjenne seg igjen. Ingen av oss ønsker å tape ansikt, samtidig er det akkurat det som må til for å finne fred. Men noen ganger er det nødvendig å miste alt for å finne det viktigste. Så enkelt og så vanskelig. Akkurat der befant Pilatus seg da han tok plass i dommersetet. Mer i morgen.

Dagens ‘manna’:

Å våge er å miste fotfestet for en stund;
å ikke våge er å miste seg selv.(2)
------------------------------------
(1) Uttrykket er også tittel på en av A1s største hits
(2) Søren Kierkegaard - Se Fjørtoftfinta som også handler om å miste seg selv.

Ingen kommentarer: