mandag 4. november 2013

”Jeg tar Gud til vitne på…”

…er en setning jeg har hørt og sett flere ganger. Den blir gjerne brukt av en som forteller noe som er vanskelig å tro, eller av en som skal bevise sin uskyld: Gud vet at jeg taler sant. 

Jeg antar at den i det minste er en form for trøst for den som sier det; ”om ikke dere vil tro meg, gjør i hvert fall Gud det”. Men jeg oppfatter ikke at Jesu trøstet seg selv med denne argumentasjonen da han sa:
Ja, Far som har sendt meg, har selv vitnet om meg. Hans røst har dere aldri hørt, hans skikkelse har dere aldri sett
Joh 5:37
Ut fra de forutgående versene kan det være at Jesus fortsatt tenker på Guds vitnesbyrd i de mektige gjerningene, men da er det litt rart at han fortsetter med at de ikke har hørt ”hans røst” og sett hans skikkelse. Er dette nok et forsøk på å få tilhørerne til å forstå at det er en åndelig ”sansedimensjon” i tillegg til den fysiske?

Med tanke på å høre, er det interessant at Synoptikerne* i forbindelse med Jesu dåp skriver om røsten fra himmelen som sa: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede.» (Matt 3:17), mens Johannes bare forteller at Døperen hadde fått denne bekreftelsen fra ”han som sendte meg for å døpe” (Joh 1:33-34).

Forsøker Johannes å formidle at det bare var de som trodde som ”hørte” stemmen? Hva var det i så fall de andre ”hørte” – kan det ha vært torden (jfr Joh 12:28)? Et slikt motiv er i hvert fall ikke fremmed i evangeliet.
 

Forklaringen på hvorfor tilhørerne ikke hørte Gud eller så hans skikkelse kommer i morgen.
 

Dagens ’manna’:
Hjelp meg å høre når du taler og se når du åpenbarer deg!
------------------------------------
* Matteus, Markus og Lukas
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: