onsdag 24. april 2013

Du blir mer og mer lik din far!

Jeg hører det stadig vekk, og det er hyggelig å høre, for jeg har en flott far med høy integritet. Noen av mineegenskaper har jeg arvet fra ham, og gjennom oppveksten og det fellesskap vi deler som voksne har det også blitt slik at vi deler mange av de samme interessene. Jeg har blitt smigret over at folk har uttrykt forundring over hvor utrolig godt jeg holder meg, for etter noen minutter å oppdage at de tror de snakker med min 24 år eldre far… altså likner jeg!

Det er overveiende sannsynlig at personen Jesus var relativt godt kjent da Johannes skrev sitt evangelium. Derfor var det viktig for ham å beskrive hvor han hadde sine egenskaper fra:
og vi så hans herlighet,
en herlighet som den enbårne Sønn
har fra sin Far,
full av nåde og sannhet.
Joh 1:14
Det er det greske ordet doxa som oversettes med ”herlighet”. Denne herlighet ble forstått som en majestetisk storhet, dyktighet, forrang og verdighet – med andre ord noe som var så uvanlig at det ble lagt merke til og husket. Dersom dette ikke hadde vært den allmenne oppfatningen av Jesus, ville påstanden ”vi så hans herlighet” svekke den argumentasjonen Johannes framfører i prologen. Så det kan ikke være tvil om at Jesus var spesiell, men hvor hadde han det fra?

Jødene visste at det bare var Gud som kunne tilgi synder. De greske filosofene så på sannheten som det guddommelige målet for sin søken etter innsikt. Jesus hadde utstålt en herlighet som var full av nåde og sannhet hadde fra sin Far – det var guddommelige egenskaper.

Dagens ’manna’:
Som Far og Sønn er ett, skal vi være ett.
----------------------
Denne refleksjonen er en del av en reise gjennom evangeliet etter Johannes

Ingen kommentarer: